Aby zjeść dobrą sałatkę nie zawsze trzeba iść do restauracji. Udowodnię Wam, że można łatwo i szybko przyrządzić ją w domu, a smakiem będzie mogła konkurować z tymi jadanymi na mieście. Jak wykonać pyszną sałatkę ze słodkim indykiem i parmezanem?
Jeśli wydaje Wam się że sałatka to zły pomysł na obiad bo ciężko się nią najeść to muszę wyprowadzić Was z błędu. Wszystko zależy od tego, co będzie ona zawierała. Ta z indykiem na słodko i parmezanem zdecydowanie jest sycąca i stanowi pomysł na ekspresowe danie, do którego nie trzeba mieć większych zdolności kulinarnych.
Przepis na sałatkę z indykiem na słodko i parmezanem
Będziesz potrzebować tych składników (na 2 porcje):
– papryka
– mix sałat
– oliwa z oliwek do smażenia
– parmezan (najlepiej już starty)
– mąka ryżowa lub kukurydziana
– mix ziaren sałatkowych (lub jakieś konkretne, które lubicie)
– 2 małe ząbki czosnku
– 200g indyka
– 15g sosu sojowego
– 55g miodu
Jak przygotować sałatkę z indykiem na słodko i parmezanem?
pokrój paprykę w kostkę
zmieszaj ze sobą mix sałat, paprykę i ziarna sałatkowe
posiekaj czosnek
pokrój mięso na małe kawałki, a następnie obtocz je w mące
na patelnię wlej oliwę, a po rozgrzaniu wrzuć mięso.
w osobnej miseczce zmieszaj posiekany czosnek, miód i sos sojowy
kiedy mięso jest usmażone (czas zależy od wielkości kawałków i ilości smażonego mięsa) wylej na nie przygotowany wcześniej sos i smaż jeszcze przez kilka minut aż płyn się zredukuje i obtoczy wszystkie kawałki mięsa
wyłóż mix z sałatą na talerz i dodaj na wierzch usmażone kawałki indyka
całość posyp startym parmezanem
Smacznego!
Spodobał Ci się mój wpis?
Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów