Jak już niejednokrotnie wspominałam nie jestem mistrzem wypieków, dlatego najczęściej korzystam z przepisów na ciasta i placki w wersji bez pieczenia, szybkie i proste w przygotowaniu. W tym roku, jako urodzinowe ciasto postanowiłam zrobić właśnie taki ekspresowy sernik tiramisu. Potrzebne składniki, przepis i sposób przygotowania znajdziecie poniżej. Myślę, że nie jeden łasuch byłby z takiego ciasta zadowolony, bo wyszedł naprawdę smaczny.
Sernik tiramisu bez pieczenia – potrzebne składniki
Masa na spód:
400g twarogu sernikowego (możecie kupić taki zwykły w kostce i użyć blendera do jego rozbicia i zrobienia z niego masy serowej)
40g drobnego cukru (u mnie erytrytol)
40g kakao
300ml kawy
12g żelatyny
Masa na drugie piętro:
600g twarogu sernikowego
50g drobnego cukru (u mnie erytrytol)
10ml aromatu waniliowego
10g żelatyny
60ml wody do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
400g podłużnych biszkoptów
250ml mocnej kawy
kakao do posypania
Do wykonania użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, ale równie dobrze możecie użyć pojemnika lub innej foremki.
Sernik tiramisu bez pieczenia – przygotowanie
Zaczynamy od spodniej warstwy. Do miski wrzucamy 400g twarogu, cukier, kakao i mieszamy na jednolitą masę. Zaparzamy mocną kawę, w której rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy do niej po łyżeczce wcześniej przygotowanej masy. Robimy to stopniowo żeby nie zrobiły się grudki i żeby nic nam się nie ścięło. Następnie wszystko przelewamy do miski z masą i dokładnie mieszamy na gładki krem.
Zaparzmy mocną kawę z 250ml wody i lekko namaczamy w niej biszkopty (uwaga, żeby nie rozmokły i nie zrobiła się z nich ciapka – wystarczy lekko zanurzyć je w kawie na sekundę). Kolejno układamy je w foremce tak, aby wypełniły nam dokładnie cały spód.
W następnym kroku układamy suche (tym razem nie namaczamy w kawie) biszkopty dookoła tortownicy tak, aby utworzyły nam zewnętrzną ściankę deseru. Jeśli wychodzi nam bardzo wysoki brzeg to biszkopty można dociąć na odpowiadającą nam wysokość.
Do tak przygotowanej biszkoptowej miseczki wylewamy wcześniej przygotowaną przez nas ciemną masę. Czekamy 10 – 15 min aż stężeje. Następnie układamy na niej kolejną warstwę namaczanych w kawie biszkoptów.
Przygotowujemy drugą część masy. Do miski wrzucamy twaróg, cukier i aromat waniliowy. Wszystko mieszamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do niej stopniowo po łyżeczce masy serowej (tak, aby nie zrobiły się grudy i żeby nic nam się nie rozwarstwiło, nie ścięło). Miks żelatynowy przelewamy do masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy ją, jako kolejną warstwę naszego deseru. Do oprószenia szczytu używamy kakao.
Sernik tiramisu bez pieczenia chowamy do lodówki, aby masy całkowicie stężały.
SMACZNEGO!
2 thoughts on “Przepis na sernik tiramisu bez pieczenia”