Strona główna » Przepis na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa

Przepis na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa

Przepis na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa

Rwany chlebek z ziołami z Thermomixa stał się swego czasu totalnym hitem. Wcale mnie to nie dziwi, bo jest bardzo aromatyczny, szybki i prosty w wykonaniu i wcale nie potrzeba posiadać sprzętu za 7 tysięcy żeby sprawnie go przygotować. Poniżej znajdziecie przepis, jak taki pyszny rwany chlebek z ziołami przygotować bez pomocy Thermomixa.

Spis treści

Składniki na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa

ciasto:

620g mąki pszennej (robiłam też wersję pół na pół z mąką orkiszową i wtedy ciasto wychodzi cięższe bardziej zbite)

300g wody

35g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki cukru

50g oleju

 

nadzienie:

1 łyżeczka soli

1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki

1 czubata łyżeczka suszonej bazylii

1 czubata łyżeczka suszonego koperku (lub inne dowolne zioła)

70g masła

2 żabki czosnku

90g cebul

Przepis na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa 2

Przepis na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa

  1. Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek suszone zioła i rozdrabniamy na małe kawałki (nie na płynną masę).
  2. Dodajemy sól i masło po czym zblendowujemy na jednolitą masę.
  3. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, drożdze, cukier, sól oraz olej.
  4. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą.
  5. Włączamy piekarnik do rozgrzania (200°C, góra dół)
  6. Ciasto rozwałkowujemy na placek 40×40 cm, a następnie równomiernie smarujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem.
  7. Kwadrat kroimy na pasy o szerokości około 5 cm. 
  8. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem i ścianki smarujemy lekko masłem.
  9. Pasy ciasta składamy w harmonijkę i kolejno układamy jedna obok drugiej w tortownicy.
  10. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200°C, góra dół przez 25 – 30 minut. Dobrze jest ustawić tortownicę na blasze, a nie na kratce bo podczas pieczenia może z niej wypłynąć tłuszcz i zabrudzić spód piekarnika. 

U mnie w domu chlebek jemy już na ciepło i znika błyskawicznie 😉

SMACZNEGO!

Skorzystacie z tego przepisu?

grafika pod wpis

Spodobał Ci się mój wpis?

Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów

Co powiesz na...?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *