Rwany chlebek z ziołami z Thermomixa stał się swego czasu totalnym hitem. Wcale mnie to nie dziwi, bo jest bardzo aromatyczny, szybki i prosty w wykonaniu i wcale nie potrzeba posiadać sprzętu za 7 tysięcy żeby sprawnie go przygotować. Poniżej znajdziecie przepis, jak taki pyszny rwany chlebek z ziołami przygotować bez pomocy Thermomixa.
Spis treści
Składniki na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa
ciasto:
620g mąki pszennej (robiłam też wersję pół na pół z mąką orkiszową i wtedy ciasto wychodzi cięższe bardziej zbite)
300g wody
35g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
50g oleju
nadzienie:
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka suszonego koperku (lub inne dowolne zioła)
70g masła
2 żabki czosnku
90g cebul
Przepis na rwany chlebek ziołowy jak z Thermomixa
- Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek suszone zioła i rozdrabniamy na małe kawałki (nie na płynną masę).
- Dodajemy sól i masło po czym zblendowujemy na jednolitą masę.
- Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, drożdze, cukier, sól oraz olej.
- Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą.
- Włączamy piekarnik do rozgrzania (200°C, góra dół)
- Ciasto rozwałkowujemy na placek 40×40 cm, a następnie równomiernie smarujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem.
- Kwadrat kroimy na pasy o szerokości około 5 cm.
- Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem i ścianki smarujemy lekko masłem.
- Pasy ciasta składamy w harmonijkę i kolejno układamy jedna obok drugiej w tortownicy.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200°C, góra dół przez 25 – 30 minut. Dobrze jest ustawić tortownicę na blasze, a nie na kratce bo podczas pieczenia może z niej wypłynąć tłuszcz i zabrudzić spód piekarnika.
U mnie w domu chlebek jemy już na ciepło i znika błyskawicznie 😉
SMACZNEGO!
Skorzystacie z tego przepisu?