Moja mama i ciocia są mistrzyniami wypieków. Od kiedy pamiętam w weekendy w domu musiało być jakieś ciasto do kawy. Za czasów dzieciństwa w każde wakacje spędzane u dziadków i cioci pomagałam przy wyborze, jaki przysmak ma powstać tym razem i oczywiście trochę przy samym jego wykonywaniu również. Teraz mam 28 lat i chciałabym powiedzieć, że choć trochę tych umiejętności cukierniczych odziedziczyłam i mogę się nimi pochwalić jednak mija się to z prawdą. Właśnie z tego powodu chcąc własnoręcznie przygotować jakiś zjadliwy deser szukam tych najprostszych rozwiązań. Tym sposobem powstał w mojej głowie prosty przepis na ciasto z truskawkami bez pieczenia. Smakuje i całkiem apetycznie wygląda, więc może kogoś zainspiruję do jego wykonania.
Przepis na ciasto z truskawkami bez pieczenia – składniki
Ciasto z truskawkami bez pieczenia wykonuję w tortownicy o średnicy 24cm.
Składniki:
– podłużne biszkopty 200g
– 2 galaretki
– 200ml wrzątku
– ok 1kg truskawek
– 2 opakowania serka Skyr naturalny po 150g
Przepis na ciasto z truskawkami bez pieczenia – przygotowanie
Wykonanie ciasta z truskawkami bez pieczenia jest banalnie proste, a czas wykonania jest zależny od tego jak szybko będzie tężała galaretka.
Rozrabiamy pierwszą galaretkę ze 100ml wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy do niej serki Skyr i rozrabiamy na gładką masę (można ręcznie, ale ja używam do tego blendera z końcówką miksującą).
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Docinamy je tak, aby w miarę szczelnie zasłaniały całą podstawę. Mniejsze luki uzupełniamy pokruszonymi biszkoptami. Na tak przygotowaną warstwę wylewamy wcześniej przygotowaną masę galaretkowo – serkową.
Myjemy i kroimy truskawki na kawałki (mniejsze lub większe, co kto lubi), a następnie układamy je w niezastygniętej jeszcze warstwie galaretkowo – serkowej. Wstawiamy do lodówki żeby stężało.
Rozrabiamy drugą galaretkę ze 100ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Myjemy resztę truskawek, a następnie blendujemy je na gładką masę. Po ostygnięciu galaretki (nie dopuszczamy do jej zastygnięcia) wlewamy do niej mus truskawkowy i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy na poprzednią, zastygniętą już warstwę.
Całość wstawiamy do lodówki i po 30 min powinniśmy mieć już w pełni gotowy najprostszy placek z truskawkami bez pieczenia.
Spodobał Ci się mój wpis?
Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów