Pochodzę z okolic Sandomierza, który jest zagłębiem sadowniczym i może dlatego jesień kojarzy mi się z czasem zbieraniem jabłek, zapachem cynamonu i oczywiście szarlotki. Nie mogło jej u mnie zabraknąć i w tym roku. Jak już kiedyś wspominałam nie jestem mistrzem wypieków, więc zwykle potrzebuję nieskomplikowanych przepisów tak, aby ciasto się udało. We wpisie znajdziecie właśnie taki prosty i szybki przepis na ciasto z jabłkami z zaledwie 7 składników. Efekt jest pachnący, chrupiący i najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Przygotujcie i przekonajcie się jak wspaniały jest unoszący się w całym domu zapach szarlotki z cynamonem.
Prosty i szybki przepis na szarlotkę – placek z jabłkami z 7 składników
Przepis znalazłam gdzieś w Internecie i trochę go zmodyfikowałam pod własne potrzeby. Dlaczego jest tak szybki i banalnie prosty? Pomijamy w nim pieczenie, podsmażanie czy duszenie jabłek, długie wyrabianie cista też tu nie wchodzi w grę, zero podpiekania spodu czy skomplikowanej kombinacji składników, wcześniejszego wyciągania ich z lodówki, aby się ogrzały. Serwuję nam przepis na szybki placek z jabłkami.
Prosty i szybki przepis na szarlotkę – placek z jabłkami z 7 składników
Czas przygotowania wszystkiego to około 50 minut. Czas pieczenia 60 – 70 minut. Bazą są odpowiednie składniki, czyli:
– 320g mąki
– 200g masła
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 40g cukru (tą ilość uzależniam od poziomu słodkości jabłek, ale zwykle to 40g jest w punkt)
– 1,5 kg jabłek (w całości, jeszcze przed obraniem itp.)
– CYNAMON – magiczny składnik, którego ilość zależy od naszych upodobań. Normalnie około 0,5 lub 1 płaska łyżeczka, ale u mnie jest to 1 duża łyżka stołowa, bo uwielbiam ten korzenno-ostrawy smak.
Prosty przepis na placek z jabłkami – wykonanie ciasta
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy masło (dla ułatwienia można pokroić je w mniejsze kosteczki, ale nie jest to niezbędne) i jajko. Wszystko zagniatamy aż składniki się połączą w jednolite ciasto. Będzie ono dość kruche i sypkie. Zbijamy je w kulkę, owijamy folią (możemy użyć zwykłej, małej reklamówki) i wrzucamy na 60 minut do lodówki.
W czasie, kiedy ciasto siedzi w lodówce przygotowujemy nadzienie. Myjemy, obieramy i kroimy jabłka na ćwiartki pozbywając się środka i pestek. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki – bez obaw, praca idzie ekspresowo. Zostawiamy całość w misce na 30 minut. Po tym czasie zbierze się na dnie sok, który trzeba odsączyć (nie musi być jakoś bardzo dokładnie). Potem dodajemy do jabłek cynamon.
Prosty przepis na placek z jabłkami – pieczenie
Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 180°C. Wykładamy tortownicę (u mnie taka o średnicy 24cm, ale może być też zwykła foremka 18 na 27 cm) papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki schłodzone ciasto i dzielimy je na dwie części. Z jednej z nich robimy spód ciasta – można pokroić na mniejsze plasterki i palcami uformować w tortownicy/blasze.
Na gotowy spód kładziemy jabłka wymieszane z cynamonem. Wszystko przykrywamy pierzynką z drugiej części ciasta. Możemy zetrzeć je na grubych oczkach tarki lub po prostu pokruszyć w rękach na małe kawałeczki. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C około 60 max 70 minut w trybie góra dół.
Szarlotkę można podawać na ciepło z lodami. Idealnie smakuje również z kawą czy herbatą. Smacznego!