Strona główna » Najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady – przepis

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady – przepis

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady-przepis 2

Są takie słodkości, które z nazwy wydają się zupełnie niepasujące do finalnego efektu. Mało kto zachwyca się kiedy słyszy o brownie z czerwonej fasoli czy też o cieście marchewkowym. Jednak takie ciasta mogą okazać się dużym zaskoczeniem nie tylko dla fanów słodkości. Postaram się to udowodnić właśnie na podstawie słodkości z dzisiejszego wpisu, czyli najlepszego ciasta marchewkowego z polewą z białej czekolady. Według mnie jest przepyszne o czym przekonacie się korzystając z przepisu. Dodam jeszcze, że gdybym nie wiedziała, że po części bazuje na marchewce to w życiu bym nie powiedziała, ze ma z nią coś wspólnego.

Spis treści

Składniki na najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

(na klasyczną tortownicę o średnicy 24cm)

Polewa:

90g białej czekolady

20g cukru pudru

50g masła

300g serka śmietankowego typu Philadelphia (np. Twój Smak z Piątnicy czy Łaciaty naturalny)

 

Ciasto:

400g marchwi

1 pomarańcza

180g cukru

4 jajka

240g mąki pszennej

180g oleju słonecznikowego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki cynamonu 

na-najpyszniejsze-ciasto-marchewkowe-z-polewą-z-białej-czekolady-1

Przepis na najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Czas przyrządzania to około 20 min

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i natłuszczamy foremkę.
  2. Wyciskamy sok z pomarańczy – ja robię to po prostu ręcznie.
  3. Obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Mają powstać małe wiórki a nie całkowicie zmielona masa marchewkowa.
  4. Do większej miski wlewamy olej, jajka, cukier i miksujemy na jednolitą masę.
  5. Dodajemy rozdrobniona marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
  6. Przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki.
  7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 55 – 65 minut w trybie góra dół. Czas jest sugerowany, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe w środku.

    Czekamy do całkowitego wystudzenia  ciasta i dopiero bierzemy się za przygotowanie polewy.

Najpyszniejsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady-przepis

Polewa:

  1. Roztapiamy czekoladę z masłem. Polecam wrzucić do miseczki czekoladę i masło, a następnie miseczkę zanurzyć w garnku z wodą. To wstawiamy na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.
  2. Do osobnej miski wkładamy serek, wyciśnięty wcześniej sok (zawsze daję połowę tego co uda mi się wycisnąć ze średniej wielkości pomarańczy), cukier puder oraz masę z roztopionej czekolady z masłem.
  3. Miksujemy składniki na jednolitą masę. 
  4. Polewę nakładamy na całkowicie wystudzone ciasto marchewkowe, następnie schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Smacznego!

Lubicie ciasto marchewkowe? Dajcie znać w komentarzu czy chcecie żebym wrzuciła Wam przepis na wspomniane brownie z czerwonej fasoli 😉

grafika pod wpis

Spodobał Ci się mój wpis?

Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów

Co powiesz na...?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *