Strona główna » Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia – „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia – „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

Zupełnie przypadkiem trafiłam ostatnio na książkę „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé, która zmieniła moje postrzeganie tego co i jak jem, różnych diet, tego co mówią do nas ludzie z reklamy, przemysł spożywczy. Nie powiem, że książka wywróciła moje życie do góry nogami, ale poddała w wątpliwość moje dotychczasowe myślenie i podejście do posiłków. W zasadzie nie tylko tego co jem, ale też mojego sposobu jedzenia. Poszukując odpowiedzi na pytanie jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia i jaka to jest zdrowa dieta i odżywianie odeślę Was do książki „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé.

Spis treści

Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia - „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia - „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

Książka „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé już zaczęła budzić zainteresowanie szerokiego grona odbiorców i oburzać dietetyków itp., którzy skupiają się na innych kwestiach, często negują całą książkę nie skupiając się na tym żeby potwierdzić to z czym się zgadzają i zachęcić ludzi do zdrowszego podejścia do jedzenia i diety. Są też tacy, którzy krytykując starają się wypromować swoje książki. Trochę mnie to boli, bo widzę dużo sensu w przytoczonych tezach i przykładach, do tego sama nie odbieram książki tak, że autorka mówi prawdy objawione. Raczej sugeruje, że warto wprowadzić drobne zmiany i objaśnia procesy, pokazuje swój przykład studium przypadku, ale ma też dane zebrane od wielu innych ludzi. Nic nie narzuca, nie twierdzi, że to jedyny słuszny kierunek działania na którym trzeba się skupić na wyłączność. Przytaknę, że piki glukozy są ważne, ale też podejrzewam, że nie są najważniejsze i trzeba przyjąć szerszy pogląd i podejście bardziej holistyczne. Sądzę, że najważniejsze żebyśmy wyciągnęli z tej książki to co najlepsze, czyli zrozumienie, że można wprowadzić drobne zmiany, które dają efekty dla naszego zdrowia. 

Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia - „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

Główna treść jaką promuje książka „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé to pokazanie wpływu tego co i jak jemy na reakcję naszego organizmu i nasze samopoczucie na podstawie poziomu glukozy, wskazywanie jak w dość prosty sposób spłaszczać piki glukozy po posiłku. Mimo, że książka zawiera dużo opisów jak z lekcji biologii czy chemii to jest to wyjaśnione na tyle prosto i sensownie, że informacje wciągają, ciekawią, a jednocześnie wyjaśniają bardzo dużo w kontekście odżywiania.

 

Dodatkowo autorka wskazuje konkretne przykłady, opiera się na własnych obserwacjach i doświadczeniach bardzo dużej grupy innych ludzi (ogromnej społeczności, którą stworzyła pod instagramowym szyldem glucosegoddess).

 

Myślę, że przedstawione w książce „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé podejście do jedzenia i pewnego rodzaju diety jest bardzo rozsądne. Nie są to porady ogranicz, nie jedz, odetnij się od cukru tylko próba wyjaśnienia jak działa nasz organizm, jak wpływa na niego dany cukier. Autorka wskazuje za to bardzo pomocne i proste haki jak sprawić, żeby nie odbierać sobie przyjemności z jedzenia tego co lubimy, a jednocześnie nie masakrować swojego organizmu.

Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia - „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé 1

Co ja wyniosłam dla siebie z książki „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

To, co ja z książki „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé zapamiętałam najbardziej i zaczęłam wdrażać do swojego życia, bardziej zwracać na to uwagę to:

  • zmiana śniadań na wytrawne
  • zwracanie uwagi na kolejność składników w jedzonych posiłkach
  • zwracanie uwagi na to jaki rodzaj cukrów spożywam 
  • ograniczenie podjadania słodkich przekąsek między posiłkami, a nie bezowocne ograniczenie ich do zera
  • przerzucenie jedzenia słodkich przekąsek/deserów na po pełnych posiłkach (wciąż nad tym pracuję)
  • uznanie soków (nawet tych owocowo-warzywnych uznawanych przez ogół za zdrowe) za część posiłku dostarczającą dużo cukrów, więc przerzuciłam je na czas tuż po pełnych posiłkach
  • dodawanie większej ilości warzyw do posiłków
  • ruch po posiłku zamiast siedzenia czy drzemki 

Dajcie znać w komentarzu co sądzicie o książce „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé (:

grafika pod wpis

Spodobał Ci się mój wpis?

Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów

Co powiesz na...?

2 thoughts on “Jaki poziom cukru jest niebezpieczny dla zdrowia – „Glukozowa rewolucja” Jessie Inchauspé

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *