Miewacie takie dni, kiedy kompletnie nie macie pomysłu na obiad, nie wiecie, jakie produkty kupić, aby coś przygotować i przeszukujecie listę swoich klasyków, które są smaczne, sprawdzone i szybkie w wykonaniu? W takich sytuacjach u mnie często pada decyzja, że zrobię po prostu warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami. Przepis jest banalny, a sam warkocz po upieczeniu bardzo efektownie wygląda.
Składniki na warkocz z ciasta francuskiego
Potrzebujemy:
400g kurczaka/indyka
150g marchewki
1 duży brokuł lub 2 małe
ciasto francuskie
ser (może być w plastrach, tarty, …)
sezam do opruszenia wierzchu
przyprawy (takie jak kto lubi), u mnie:
papryka
curry
gałka muszkatołowa
Przepis na warkocz z ciast francuskiego z kurczakiem
Kroimy drobno marchewkę, brokuł dzielimy na małe różyczki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknął.
Mięso z kurczaka lub jeśli ktoś woli indyka kroimy na małe kawałki i doprawiamy.
Kiedy warzywa są już lekko miękkie odlewamy je z wody. Rozciągamy ciasto francuskie i układamy warzywa w linii przez środek ciasta. Następnie rozkładamy na nich warstwę przygotowanego wcześniej mięsa i ser (tyle ile nam odpowiada).
Pozostałe po obu stronach naszej mięsno warzywnej górki ciasto tniemy na paseczki o szerokości około 1 cm. Następnie zaplatamy je jeden na drugi tworząc kopułkę zakrywającą nasz farsz (trudniej to opisać niż zrobić, dlatego warto zerknąć na filmik poniżej).
Całość posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50minut przy temperaturze 220°C. Lubię na chwilę włączyć termoobieg, aby przyspieszyć czas pieczenia. Aby upewnić się że mięso w środku na pewno jest dopieczone zawsze rozcinam warkocz przez środek i sprawdzam.
Warkocz z ciast francuskiego z kurczakiem - jak go przygotować
Spodobał Ci się mój wpis?
Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów