Ile razy wrzucam na InstaStory zdjecie mojego śniadania z omletem w roli głównej tyle razy moja skrzynka pęka w szwach. Nie zliczę ile razy zostałam zapytana o przepis na tak puszysty omlet. Jest on banalnie prosty oraz szybki i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, dlatego wrzucę go tutaj, żeby każdy mógł z niego skorzystać.
Spis treści
Przepis na puszysty omlet w 3 minuty - składniki
Zwykle przygotowuję omlet na 2 osoby i po prostu go później dzielę zamiast robić dwa mniejsze. Właśnie na taki podaję tutaj ilość składników, ale pamiętajcie, że najważniejsze jest po prostu zachowanie proporcji i wtedy możecie dowolnie zmniejszyć sobie ten omlet według Waszych potrzeb.
Składniki na puszysty omlet:
6 jajek
szczypta soli
1,5 łyżki mąki pszennej
łyżeczka oleju kokosowego
Ze sprzętu przyda się blender z końcówką do ubijania lub mikser.
Przepis na puszysty omlet w 3 minuty
- Oddzielamy żółtka od białek – żółtka do kubeczka, a białka do miski.
- Na patelnię dodajemy tłuszcz i włączamy grzanie/ogień.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Nie musi być bardzo sztywna. Mi przy użyciu blendera z końcówką do ubijania na trybie turbo zajmuje to około minuty przy 6 białkach.
- Dodajemy żółtka i mąkę.
- Miksujemy dosłownie kilka sekund aż całość się ze sobą zmiesza.
- Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy pokrywką.
Bez problemu zobaczymy, kiedy omlet będzie już ścięty/upieczony. Jeśli lubicie wersje przyrumienioną z obu stron to można go obrócić. Do tego polecam zsunięcie go na talerz i następnie przerzucenia na patelnię obracając.
Omlet nie jest ani słodki, ani słony, więc możemy go zjeść z dowolnymi dodatkami, a nawet solo.
SMACZNEGO!
Dajcie znać w komentarzu jak omlet wyszedł u Was 😉