Już od jakiegoś czasu chodziły za mną i wypatrywałam otwarcia sezonu na jagodzianki. W zeszłym roku próbowałam tych z piekarni Zaczyn i były fantastyczne. Pisałam o nich we wpisie: Najlepsze jagodzianki w Krakowie – gdzie i za ile? Wciąż polecam ich spróbować. W tym roku w internetowych poleceniach znalazłam inne miejsce, które wskazywane jest, jako sprzedające najlepsze jagodzianki w Krakowie. Mowa tutaj o kawiarnio – cukierni Crusk i Droga przez mąkę mieszczącej się tuż przy kładce Ojca Bernatka, a dokładniej pod adresem Kazimierza Brodzińskiego 7. Sprawdziłam ich tak chwalone jagodzianki. Co o nich sądzę? Przeczytacie poniżej.
Spis treści
Najlepsze jagodzianki w Krakowie - sprawdziłam te z Crusk i Droga przez mąkę
Miłe zrządzenie losu sprawiło, że Crusk i Droga przez mąkę jest na mojej rowerowej trasie do/z pracy, więc zrobiłam sobie dodatkowy postój i zgarnęłam na wynos pachnące jagodzianki. Było to około godziny 15 i na ladzie mieli jeszcze bardzo dużo tych i innych wypieków.
Poza samą sprzedażą drożdżówek miejsce oferuje również kawę, stoliki do przycupnięcia ze słodką rozpustą przed niewielkim lokalem. Jest on na pierwszy rzut oka bardzo niepozorny, ale to miejsce można szybko zlokalizować po ilości ludzi, jaka się tam przewija i siedzi przy stolikach.
Najlepsze jagodzianki w Krakowie - sprawdziłam te z Crusk i Droga przez mąkę
Czy faktycznie w Crusk i Droga przez mąkę są najlepsze jagodzianki w Krakowie? Ciężko zdecydować, bo mocno przypominają mi inne przepyszne, które jadłam chociażby w Zaczynie. Zdecydowanie jednak plasują się na bardzo wysokim miejscu, przy szczycie podium i koniecznie trzeba ich spróbować. Zapewniam, że zawodu nie będzie.
Cena: 23zł/szt. (aktualna na 26.06.2024r.). Jest raczej standardowo i podobnych drożdżówek ciężko szukać w o wiele niższej cenie, tym bardziej biorąc pod uwagę tegoroczną cenę samych jagód.
Punkt pierwszy do doskonałości tych jagodzianek to ilość nadzienia. Jest go bardzo dużo i widać, że są tam całe jagody, a nie znany nam z wielu piekarni „dżem” jagodopodobny. Nadzienie pojawia się już po pierwszym gryzie i aż wylewa się ze środka razem z pysznym, jagodowym sokiem (przy jedzeniu uwaga na ubrania). Drożdżówki są aż ciężkie (z ciekawości wrzuciłam je w domu na wagę kuchenną).
Najważniejsze dla mnie, tuż po odpowiednim nadzieniu, jest oczywiście kruszonka. To według mnie czyni dobrą drożdżówkę, drożdżówką idealną. Tutaj oczekiwania zostały spełnione. Kruszonki jest sporo.
Równowaga smaku, czyli nie jest ani za słodko, ani niedostatecznie słodko. Mimo, że mamy tutaj słodką bułkę, kruszonkę, posypkę z cukru pudru i sam jagodziany farsz to nie przesadzono z ilością słodziwa, czuć smak jagód sam w sobie, który jest dopełniony pozostałymi, wymienionymi elementami.
Krótko podsumowując: bardzo polecam Crusk i Droga przez mąkę i przyznaję, że ich jagodzianki to jedne z najlepszych w Krakowie, bo są przepyszne.
Opcja na wynos
Ostatnia istotna informacja o Crusk i Droga przez mąkę to to, że pakują wypieki na wynos w dość stabilne, sztywne, tekturowe pudełka. Można zabrać taki pakunek, rozsiąść się nad Wisłą i delektować pysznymi jagodziankami. Ja szczególnie doceniam taki sposób pakowania na wynos, bo drożdżówki muszą przetrwać rowerową drogę do domu w plecaku w towarzystwie wielu innych pracowych sprzętów.
Jakie inne miejsca w Krakowie polecacie na spróbowanie jagodzianek?
One thought on “Najlepsze jagodziaki w Krakowie – sprawdziłam te z Crusk i Droga przez mąkę”