Strona główna » Prosty i ekspresowy, jesienny deser – przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki

Prosty i ekspresowy, jesienny deser – przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki

Ostatnio jesień pokazuje się z tej mniej przyjemnej strony, czyli jest deszczowo, szaro i ponuro. Rekompensuję to sobie oglądaniem seriali, siedzeniem pod kocem z herbatą i oczywiście różnymi pysznościami. Jesień to w dużej mierze sezon jabłkowy, więc nikogo nie zdziwi, że często stawiam na słodkości właśnie z nimi w roli głównej, a jako osoba bez zdolności cukierniczo – wypiekowych przygotowuję wyłącznie proste i szybkie wersje deserów. Jednym z nich jest crumble, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki, podawany na ciepło z lodami waniliowymi. Przepis na crumble jest banalnie łatwy i ekspresowy. Szczegóły podaję poniżej.

Spis treści

Przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki - składniki

Składniki na 4 porcje (u mnie to takie foremki do pieczenia o średnicy 10cm):

– 4 większe jabłka

– 70g masła

– 150g mąki

– 20g erytrytolu/cukru

– cynamon 

– lody waniliowe (opcjonalnie, ale polecam)

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Pieczenie: 15 – 20 minut, ustawiam 200° z termoobiegiem i piekę na oko (patrzę czy kruszonka się mocniej zarumieniła, co jest uzależnione jak grubą warstwę zrobiłam)

Prosty i ekspresowy, jesienny deser - przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki

Przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki - przygotowanie

Zaczynamy od włączenia piekarnika żeby się nagrzał i przechodzimy do kruszonki. Wsypujemy do miski mąkę, cukier, dodajemy masło i ugniatamy wszystko na jednolitą masę.

Prosty i ekspresowy, jesienny deser - przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki 2
Prosty i ekspresowy, jesienny deser - przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki 3

Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy środek i pestki, a następnie kroimy na drobne plasterki. Wrzucamy je do niczym nie wysmarowanych foremek. Nie musimy być dokładni i jakoś szczególnie układać plasterków. Wystarczy wyrównać górę żeby nie wystawała poza rant foremki. Następnie posypujemy jabłka cynamonem i kładziemy na wierzch rozdrobnioną w rękach, wcześniej przygotowaną kruszonkę. Nie musimy szczelnie zakrywać jabłek.

Prosty i ekspresowy, jesienny deser - przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki 4

Wstawiamy crumble do piekarnika i gotowe. Najlepsza wersja to ta jedzona od razu po wyjęciu z piekarnika, na ciepło z lodami waniliowymi. 

 

 

SMACZNEGO!

Lubicie takie szybkie i proste desery?

grafika pod wpis

Spodobał Ci się mój wpis?

Zostaw po sobie komentarz i odwiedź mnie w mediach społecznościowych gdzie znajdziesz więcej ciekawych materiałów

Co powiesz na...?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *