Ostatnio jesień pokazuje się z tej mniej przyjemnej strony, czyli jest deszczowo, szaro i ponuro. Rekompensuję to sobie oglądaniem seriali, siedzeniem pod kocem z herbatą i oczywiście różnymi pysznościami. Jesień to w dużej mierze sezon jabłkowy, więc nikogo nie zdziwi, że często stawiam na słodkości właśnie z nimi w roli głównej, a jako osoba bez zdolności cukierniczo – wypiekowych przygotowuję wyłącznie proste i szybkie wersje deserów. Jednym z nich jest crumble, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki, podawany na ciepło z lodami waniliowymi. Przepis na crumble jest banalnie łatwy i ekspresowy. Szczegóły podaję poniżej.
Spis treści
Przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki - składniki
Składniki na 4 porcje (u mnie to takie foremki do pieczenia o średnicy 10cm):
– 4 większe jabłka
– 70g masła
– 150g mąki
– 20g erytrytolu/cukru
– cynamon
– lody waniliowe (opcjonalnie, ale polecam)
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Pieczenie: 15 – 20 minut, ustawiam 200° z termoobiegiem i piekę na oko (patrzę czy kruszonka się mocniej zarumieniła, co jest uzależnione jak grubą warstwę zrobiłam)
Przepis na crumble z owocami, czyli jabłka pod pierzynką z kruszonki - przygotowanie
Zaczynamy od włączenia piekarnika żeby się nagrzał i przechodzimy do kruszonki. Wsypujemy do miski mąkę, cukier, dodajemy masło i ugniatamy wszystko na jednolitą masę.
Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy środek i pestki, a następnie kroimy na drobne plasterki. Wrzucamy je do niczym nie wysmarowanych foremek. Nie musimy być dokładni i jakoś szczególnie układać plasterków. Wystarczy wyrównać górę żeby nie wystawała poza rant foremki. Następnie posypujemy jabłka cynamonem i kładziemy na wierzch rozdrobnioną w rękach, wcześniej przygotowaną kruszonkę. Nie musimy szczelnie zakrywać jabłek.
Wstawiamy crumble do piekarnika i gotowe. Najlepsza wersja to ta jedzona od razu po wyjęciu z piekarnika, na ciepło z lodami waniliowymi.
SMACZNEGO!
Lubicie takie szybkie i proste desery?